perjantai 30. syyskuuta 2011

Majoneesi


  • 1 dl soijamaitoa
  • noin 3-4 dl rypsiöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua

  1. Kaada soijamaito syvään astiaan
  2. Lisää öljyä hyvin rauhallisesti ja tasaisesti maidon sekaan koko ajan teho- tai sauvasekoittimella sekoittaen
  3. Sekoita perusteellisesti öljy ja maito sekaisin ennen kuin lisäät uutta öljyä, jotta saat tasaisen seoksen
  4. Kun seos on paksuuntunut voit lisätä sitruunamehun tai omenaviinietikan 
  5. Voit myös vettä lisäämällä tehdä seoksesta löysempää ja öljyä lisäämällä paksumpaa
  6. Valmis!

Halutessasi voit maustaa majoneesia esimerkiksi sinappijauheella tai valkosipulilla. Sopii hyvin esimerkiksi hampurilaisiin, voileipäkakkuun tai dipiksi.

26 kommenttia:

  1. Hei! Olen ruokablogeja selaillut aika lailla mutta sinun blogiisi törmäsin vasta äskettäin. Ihania vinkkejä :) Jäänpäs seurailemaan ja odottelemaan uusia ideoita!

    VastaaPoista
  2. Moi Liisa, kiitos viestistäsi! Reseptejä on tosiaan kertynyt jo paljon lisääkin, kunhan ehdin niitä tänne laittaa :)

    VastaaPoista
  3. Toimiiko resepti jollain muulla vegaanisella -maitotuotteella? Mulle ei toi soijamaito oikein sovi.

    VastaaPoista
  4. Moi Petri. En ainakaan pikaisella kokeilemisella äsken saanut onnistumaan kauramaidolla.. Harmi. Itsekin suosisin mieluummin kauramaitoa, mutta tähän se ei joko käy tai sitten en vaan osannut tehdä siitä. Jos joku tietää onnistuuko, niin saa mieluusti neuvoa :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos reseptistä, testasin äsken ja onnistui soijamaidolla hyvin - mulla tosin satsi saostui jo kolmesta desistä öljyä.

    VastaaPoista
  6. Moi, kiva että onnistui ja kiitos tiedosta. Itse muistaakseni käytin 4 dl öljyä ja sitten lisäsin hieman vettä, jolloin tuli sopivan paksuista. Tarkensin ohjetta :)

    VastaaPoista
  7. Tämä on ihan vain villi veikkaus, mutta onnistuisikohan majo johonkin muuhun kasvimaitoon (vaikka riisi-), jos sekaan heittäisi jotain emulgointiainetta, kuten vaikka soijalesitiinijauhetta?

    VastaaPoista
  8. Hmm, en osaa kyllä yhtään sanoa. Jos joku testaa niin voisi ilmoittaa täällä onnistuiko :)

    VastaaPoista
  9. Onkohan mitään mahiksia tehdä tätä ilman tehosekoitinta?? Sauvasekoitin löytyis, mut ei taida olla riittävä tähän hommaan?

    VastaaPoista
  10. Moi, sauvasekoitin käy hyvin, itsekin tein sauvasekoittimella. Tarkensin ohjetta :)

    VastaaPoista
  11. Yksi soijaton vegaanimajoneesi on pellavamajoneesi, jonka resepti löytyy ainakin Härkäpapua sarvista-kirjasta, en nyt äkkiseltään löytänyt sitä netistä. Siihen tulee pari ruokalusikallista pellavansiemeniä tai tuplasti rouhetta, jotka jauhetaan mahollisimman hienoksi esim. morttelissa ja laitetaan likoomaan reiluun desiin lämmintä vettä. Sitten lisätään vähittäin öljyä pari desii, vähän etikkaa, suolaa ja sokeria. Tosi hyvää jos sen saa onnistumaan, tosin vähän eri tyyppinen.

    VastaaPoista
  12. Minä teen yleensä tuota pellavansiemenmajoneesia ja se on aina onnistunut. Jos majoneesista haluaa vaaleampaa (=yleensä myös sakeampaa), vielä rouhettakin voi hienontaa morttelissa lisää ja siivilöidä rouheen. Tosin hyvin toimii myös ilman tätä, ja on nopea tehdä, kun käyttää valmista rouhetta. Sitten vain maustaa haluamallaan tavalla, esim. valkosipulimurskalla. Oma versioni majoneesista tämän postauksen lopussa (http://nekola.blogspot.com/2011/10/ihana-viikonvaihde.html); käytin mukana myös hampunsiemeniä (joita niitäkin taitaa löytyä kaupoista myös valmiiksi rouhittuna ja kuorettomanakin).

    VastaaPoista
  13. Kiitos tiedoista ArualMaria ja anonyymi!

    VastaaPoista
  14. Hei moi, onko aineksilla väliä onko ne kylmiä eli suoraan jääkaapista otettuja vai pitääkö niitten antaa olla huoneenlämmössä? mulla ei onnistunut ollenkaan majoneesi, kun kokeilin käyttää öljynä kylmäpuristettua rypsäriä. mahtaako sillä olla merkitystä vai mikä oli ettei onnistunut.

    VastaaPoista
  15. Moi, en ole tehnyt tätä vähään aikaan, mutta muistaakseni lämpötilalla ei ole merkitystä. Tärkeintä on, että kaataa öljyä hyvin hitaasti ja tasaisesti samalla koko ajan sekoittaen. Teitkö niin? Siinä myös kestää aikansa ennen kuin seos alkaa paksuuntua.

    VastaaPoista
  16. Toimiikohan tämä muilla öljyillä, esim oliiviöljyllä?

    VastaaPoista
  17. Käytin jääkaappikylmää Nordikin soijamaitoa ja rypsiöljyä riitti reilut 2,5dl. Sekotin blenderissä, sellaisessa missä smoothietkin syntyvät. Hyvät majoneesit tuli, maustoin sambal oelekilla.

    VastaaPoista
  18. Heippa, tein juuri majoneesin kaupan maustamattomaan mantelimaitoon, johon sekoitin n. 1tl (ei kukkurallinen) psylliumia. Hyvin onnistui! Mausteeksi sitruunanmehua ja raastettua kuorta, tuoretta chiliä ja timjamia, mustapippuria ja suolaa. Nam!

    VastaaPoista
  19. En ehkä suosittelis oliiviöljyä jos joku miettii, tuli tosi kitkerää sillä mutta en tiedä oliko vaan sattumaa, aattelin kuitenki varoittaa:p

    VastaaPoista
  20. Jos ei halua käyttää etikkaa eikä voi käyttää sitruunamehua (eikä muutakaan sitrushedelmää), mitä voi käyttää niiden tilalla?

    VastaaPoista
  21. Kyselisin, että kuinka kauan tämä säilyy?

    VastaaPoista
  22. joo, oliiviöljy ei ole hyvää majoneesiin, siitä nimenomaan tulee kitkerä maku.

    VastaaPoista
  23. Oon kuullut (en tosin itse kokeillut muuta ku marenkiin) et aquafabasta eli kikherne- tai papupurkin nesteestä sais myös majoneesit tehtyä öljyn kanssa.

    VastaaPoista
  24. Mantelimaitoa desi, psylliumia tl, pari desiä rypsiöljyä kaadoin kerralla blenderiin ja pyöräytin. Majoneesi valmis 5 sekunnissa. Ja eikun maustamaan... Uuden vuoden perunasalaatti tässä tekeillä. Aikaisemmin sauvasekottimella tein ja otti aikaa paaaaaljon kauemmin. Silloin tosin tein ohjeen mukaan soijamaidosta eikä ollut psyllium käytössä.

    VastaaPoista